Het is algemeen bekend dat er kerkgebouwen leeg komen te staan. Bent u op zoek naar een eigen gebouw en wilt u eens gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn?
Hieronder wat verder informatie, websites en telefoonnummers.
Voor de meeste mensen is deze markt niet erg toegankelijk. Eén van de spelers die deze markt wel in zicht heeft is KKG, het Kantoor der Kerkelijke Goederen te Amersfoort (www.kkgkka.nl). Deze zeer degelijke organisatie zonder winstoogmerk, die haar wortels in de Protestante kerk heeft, beheert reeds een groot aantal kerken en heeft goed zicht op de gebouwen die nu en in de toekomst beschikbaar gaan komen. Zij zijn ook verbonden aan KKA (Kantoor der Kerkelijke Administraties), waar inmiddels meerdere VPE gemeenten een relatie mee zijn aangegaan voor hun financiële- en loonadministratie.
Ook is er de mogelijkheid om via de Stichting Kerkelijk Geldbeheer (www.skggouda.nl) de financiering voor de aankoop van een kerkgebouw te regelen. Er zijn inmiddels succesvolle trajecten met VPE gemeenten afgerond.
OZB: onroerende zaak belasting
Traditioneel gezien worden kerkgebouwen niet belast voor de OZB. Dit staat bij deel 2 lid 1 onder g Uitvoeringsregeling uitgezonderde objecten Wet WOZ en art. 220d eerste lid onderdeel c Gemeentewet. Kort gezegd krijgt een kerk geen WOZ-waarde en ook geen aanslag OZB.
Dit geldt dus ook als het gebouw onderdeel is van een rechtspersoon die geen ANBI od SBBI is.
Geïnteresseerd of nieuwsgierig geworden?
Neem dan contact op met KKG op tel. nr.:033-4671010, e-mail info@kkgkka.nl, of voor financiële producten SKG tel. nr.:0182-588000, of vul het formulier op de website van SKG in.
Laat het ook ons VPE kantoor weten als u overweegt om nu of op termijn de mogelijkheden van een eigen gebouw te bekijken. Wij willen u graag helpen en inventariseren waar op dit punt nu en op termijn de behoeften zouden kunnen liggen.